Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü

Güncelleme Tarihi: 15/09/2018

15 EYLÜL DÜNYA PROSTAT KANSERİ FARKINDALIK GÜNÜ

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Muhammet Serdar BUĞDAY 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; Prostat Kanseri erkek popülasyonunun en sık ve en önemli karşılaştığı sağlık problemlerinden biri olarak kabul edilir. Erkeklerde en sık karşılaşılan solid kanser türü olup kanser ölümlerinde 2.sırada yer almaktadır. Bu konuda farkındalık yaratmak için 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü olarak kabul edilmektedir. Hikaye, fiziki muayene ve kan tetkikleri ile (PSA) prostat kanseri taraması yapılır, şüpheli olgularda biyopsi ve ileri görüntüleme tetkiklerine başvurulur. Erken evrede yakalandığında ve doğru tedavi uygulandığında %90’lara varan başarı yakalanmaktadır. Avrupada da son zamanlarda yapılan bir çalışmada tarama yoluyla prostat kanserinde ölüm oranlarının % 23 oranında düştüğü belirtiliyor.

Prostat kanseri her zaman bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle 40 yaş üstü her erkeğin bir üroloji uzmanı tarafından muayene edilmesi önerilir.