Nöromüsküler Hastalıklar (Kas ve sinir hastalıkları) Kliniği Açıldı

Güncelleme Tarihi: 17/01/2020

Nöromüsküler hastalıklar (Kas ve sinir hastalıkları) Merkezi nedir?

Nöromusküler hastalıklar ile ilgili tanı, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmetlerinin sunulduğu merkezlerdir.

Nöromüsküler hastalık nedir?

Doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak gelişen, ön boynuz motor nöron hücrelerinde, periferik sinirlerde, nöromusküler kavşakta veya kaslardaki bir anormalliğin neden olduğu heterojen bir grup hastalıklar olarak tanımlanır.

Belirtileri Nelerdir?

Sıklıkla kaslarda kuvvet kaybı, incelme, ağrı, kramp, seğirmeler; ellerde, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, ağrı ve yanmalar; göz kapaklarında düşme, çift görme, çiğneme ve yutma zorlukları; yürüme güçlüğü, eklem bozuklukları gibi belirtiler ile ortaya çıkarlar.

Otonom sinir lifleri etkilenirse terleme bozuklukları, ayağa kalkınca olan göz kararması, dengesizlik, baş dönmesi, ishal, kabızlık, karın ağrısı, impotans gibi belirtiler görülebilir.

Doğuştan (kalıtsal) olabilirler veya sonradan gelişebilirler. Ani veya sinsi başlayıp, hızlı, yavaş veya dalgalanan seyir gösterebilirler.

Bu grupta yer alan bazı hastalıklar:

Amiyotrofik lateral skleroz (ALS), spinal müsküler atrofi (SMA) ve diğer motor nöron hastalıkları

Servikal ve lumbosakral radikülopatiler (boyun ve bel fıtıklarına; infeksiyonlara; kanserlerin yayılımına bağlı v.s.)

Brakiyal ve lumbosakral pleksopatiler (yaralanmalara; kanserlerin yayılımına; radyoterapiye bağlı v.s.)

Polinöropatiler (Diyabete; böbrek yetmezliğine; alkole; otoimmün hastalıklara bağlı v.s)

Polimiyozit, dermatomiyozit, miyotonik distrofi, miyotonia konjenita, müsküler distrofiler ve diğer kas hastalıkları

Miyastenia gravis ve diğer nöromüsküler bileşke bozuklukları

Nöromüsküler hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla Nöromüsküler Hastalıklar Merkezi Malatya Eğitim Araştırma Hastanemizde açılmıştır.

MHRS üzerinden randevu alablirsiniz

• DSC_5025.JPG